Historie Theaterkoor Voice Box

 

 

Theaterkoor Voice Box is opgericht in 1987. Het is begonnen als een projectkoor waar je intekende voor een project van een maand of vijf, een voorstelling deed en dan kon besluiten of het nog leuk was en of je nog een project mee ging doen. Na de eerste oproep meldden 120 mensen zich! Het begin van iets blijvends, zo blijkt!

Het eerste ‘echte’ optreden was op 11 juni 1988. De info die op de programmaflyer stond?
“Voice Box bestaat uit 83 enthousiaste zangamateurs. Wij vertolken op eigenaardige wijze zeventien muziekstukken van zeer uiteenlopende aard, waaraan hier en daar een theatraal effect is toegevoegd. Dit is de afsluiting van het seizoen.”

De entreeprijs? 3 gulden!

Dit stukje geeft wel goed weer dat er in die ruim 30 jaar niet veel veranderd is aan de wens van Voice Box om eigenzinnigheid te bieden, uiteenlopende stukken te willen vertolken en ook het theatrale effect is nooit veranderd! Al snel na die eerste optredens werd Voice Box een vast koor en lieten we het projectkoor achter ons. Kleine ideeën werden vaak al groots neergezet, omdat we uit enthousiasme het steeds verder lieten groeien.

Door de jaren heen heeft Voice Box veel verschillende plekken aangedaan om op te treden: een flashmob (ja ja, voordat het woord überhaupt bestond!) op station Utrecht in 1990, een voorstelling met schilderkunst in kerk De Brug in 1990, een samenwerking met salonorkest Max Tak in 1992 in de Flint, in 1996 een soort van gebouwentocht waarbij er zelfs in het oude -nu niet meer bestaande- Sportfondsenbad werd gezongen (ja, IN het water, in zwembroek!). Productiehal wagenbedrijf NS, Lieve Vrouwekerkhof, Johanneskerk, openluchttheater, de kapel van Zon en Schild, Waterlijn, en recenter: bij Boer Kok, hoofdkantoor RoyalHaskoning DHV, Pot Verhuizingen-loods, Meeting Centre Eenhoorn, Xaveriuskerk…

Zoals je ziet zijn het geen standaard plekken voor een koor om op te treden en ook dat is al vanaf het begin een streven. We maken altijd gebruik van de mogelijkheden die er zijn: is er een balkon? Dan staan wij erop. Is er ruimte om het publiek? Dan zingen we om het publiek heen. Is er een kansel? Reken maar dat er iemand een preek gaat houden! Of juist niet… want net uit een andere hoek, net onverwacht, net verrassend… Dat is Voice Box.

Het koor is in 1987 opgestart door dirigenten Harry de Beer en Peter Grooten. De laatste is tot aan 1994 betrokken geweest bij Voice Box, Harry bleef tot aan 2003! Opvolgers van Harry en Peter waren Rineke Marwitz (van 1994 tot 2008), Martin Lekkerkerk (van 2003 tot 2009), Mariëlle Hintzen (van 2008 tot 2012), Astrid Bleys (van 2012 tot 2013) en Florian Auls (2010 - 2020). Vanaf december 2021 is Fabian Wasterval dirigent van Voice Box.